Työhaastattelu jännittää aina. Digipelin avulla haastattelua voi kohta harjoitella kotona.

20.10.2016
Työelämä

Työelämän digipeli yhdistää huvin ja hyödyn

Työhaastattelua voi pian harjoitella kotona päätteen ääressä. Mikkelin ammattikorkeakoulussa kehitetään peliä, johon kootaan arkisia kokemuksia työn hakemisesta.

Työhaastattelua voi pian harjoitella kotona päätteen ääressä. Mikkelin ammattikorkeakoulussa kehitetään peliä, johon kootaan arkisia kokemuksia työn hakemisesta.

Jokainen työhaastatteluun menevä miettii etukäteen mitä kaikkea häneltä tullaan kysymään tai kuinka antaa itsestä mahdollisimman fiksu mielikuva. Mikkelin ammattikorkeakoulu MAMK kehittelee parhaillaan työelämäpeliä, johon sisältyy myös työhaastattelu.

– Opiskelun ei tarvitse olla ryppyotsaista. Pelissä yhdistetään huvi ja hyöty, MAMKin yliopettaja Jukka Selin sanoo.

Jukka Selin\
Jukka Selin

MAMKilla on parinkymmenen vuoden kokemus peliohjelmoinnista. Työelämäpelin kehittelystä tullaan tekemään Selinin mukaan parisenkymmentä opinnäytetyötä.

– Olemme käyttäneet pelin kehittelyssä Digiosaajaksi työelämään -kurssin osallistujien työelämän kokemusta. He ovat kertoneet omia tarinoitaan, ja MAMKin opiskelijat ovat käyttäneet niitä ja testanneet. Sitten on taas katseltu, korjattu ja testattu, Selin esittelee ohjelmointiprosessin etenemistä.

Digiosaajaksi työelämään on Työväen Sivistysliiton hallinnoima hanke Etelä-Savossa. Digivalmiuksia opetetaan Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä. Paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyönä toteutettu hanke saa tukea Euroopan sosiaalirahastolta.

MIKKELISSÄ VOI VIERAILLA VIRTUAALISESTI

MAMKissa on tehty aiemmin Mikkelin kaupungista kolmiulotteinen malli, joka löytyy myös kaupungin verkkosivuilta. Työelämäpelin kehittelyssä hyödynnetään mallia. Työpaikkaa hakeva kävelee kolmiulotteiseen huoneeseen, toiselle puolelle pöytää istuu haastattelija ja keskustelu käynnistyy.

p1040894\
Mika Letonsaari

– Verkkomaailman pitää olla kiinnostava, projektipäällikkö Mika Letonsaari kuvaa pelin haasteita.

Opettajatkin ovat joutuneet paneutumaan pelimaailmaan uudesta näkökulmasta. Työhaastattelun lisäksi mahdollisuuksia on rajattomasti. Pelin avulla voi vierailla virtuaalisesti esimerkiksi viranomaisten luona, kaupassa tai pankissa. Harjoituskäynti työvoimatoimistossa kertoo millaisia dokumentteja kannattaa varata mukaan. Jos käyttäjä laittaa virtuaalilasit päähänsä, ympäristö häviää ja keskittyminen on vielä tehokkaampaa.

Opettajat uskovat, että tämän kaltaiset oppimisympäristöt yleistyvät ja oppiminen pelillistyy.

Työelämäpeli valmistuu hankkeen aikataulun mukaan vuoden 2017 loppuun mennessä. Se laitetaan verkkoon ja kuka tahansa pääsee sitä käyttämään. Samalla avataan lähdekoodi, jolloin peliä pääsee kehittämään eteenpäin.

JÄISIN LUOKALLE JOS VOISIN

p1040899\
Jarkko Kiuasperä

Jarkko Kiuasperä laittoi hakemuksen Digiosaajaksi työelämään – kurssille viime tipassa. Edustajana työskenneellä miehellä oli pohjalla Windows-opintoja. Mieli teki oppia lisää. Kurssi tarjosi hyvän mahdollisuuden parantaa digivalmiuksia.

– Onneksi pääsin kurssille. Ei ole tarvinnut katua, Kiuasperä sanoo.

Kurssilla ovat tulleet tutuiksi tekstinkäsittely ja Excelin käyttö. Kuvankäsittelyä ja sosiaalisen median käyttöä on myös opiskeltu.

– Jäisin luokalle, jos voisin. On ollut niin kivaa, Jarkko Kiuasperä sanoo.

Hän on tutustunut Mikkelin ammattikorkeakoulun kehittelemään työelämäpeliin kurssin aikana.

– On se ihan veikeä. Jos vaikka lähtisin Turkuun, niin olisi kiva tutustua paikkoihin jo etukäteen tällaisen pelin avulla, mikkeliläinen Kiuasperä arvioi.

Digiosaajaksi työelämään -kurssi on päättymässä Mikkelissä. Koulutusta on ollut kahtenakymmenenä kahdeksana iltana pari kertaa viikossa. Kurssin osallistujat ovat Mikkelin seudulta ja enemmistö on yli viisikymmentävuotiaita. Mukana on ollut työelämässä olevia palkansaajia ja pienyrittäjiä sekä työtä etsiviä.

– Naisia on kurssilla enemmistö. Jostain syystä naiset hakeutuvat helpommin koulutukseen, hankeassistentti Merja Laakso TSL:n hankekeskuksesta sanoo.

Mikkelissä käynnistyy tänä syksynä vielä uusi kurssi. Myös Savonlinna ja Pieksämäki saavat omat kurssinsa. Tulevien kurssien osallistujat pääsevät myös kehittämään työelämäpeliä kokemuksillaan ja tarinoillaan.

Teksti: Merja Leskinen
Kuva: Istockphoto