Räppääjät, kisällilaulajat ja siirtotyöläiset nousevat lavalle Valkeakoskella
Mikä yhdistää kisällilaulajia ja räppääjiä? Kyseenalaistaminen, suoraan sanominen, arjen epäkohtien esiin nostaminen, kansanomaisuus.
Mikä yhdistää kisällilaulajia ja räppääjiä? Kyseenalaistaminen, suoraan sanominen, arjen epäkohtien esiin nostaminen, kansanomaisuus. Yhtäläisyyksiä on useita.
Kisällilaulujen historia ulottuu 1920-luvulle. Sotien jälkeen niistä tuli aikansa nuorisomusiikkia, erityisesti työväen parissa. Kisällisanoituksissa asiat sanottiin kiertelemättä kuten räpin sanoituksissa.
Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtumassa lavalle nousevat Rajamäen Pojat ja Paleface, jotka edustavat kisällilaulujen pitkää perinnettä. Yhtye täyttää ensi vuonna sata vuotta. Vuosikymmeniin mahtuu ylä- ja alamäkeä sekä sivujuonteita kuten menestyksekäs Dallapè-orkesteri, joka sekin on hengissä.
Rajamäen Pojat ja Paleface tuovat kisälliperinteen tähän päivään Salakapakan pienellä lavalla. Samassa tilaisuudessa lavalle nousee myös Ruotsissa suosittu laulaja ja lauluntekijä Anna Järvinen. Suomessa Järvinen muistetaan Olavi Uusivirran kanssa tekemästään duetosta Nuori ja kaunis sekä Mika Ronkaisen elokuvasta Laulu koti-ikävästä.
Anna Järvisen kanssa samalla juhlaklubilla esiintyy myös Rajamäen pojat yhdessä Palefacen kanssa. Paleface nähdään myös illalla päälavalla Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -yhtyeen konsertissa, joka on myös osa TSL:n 100-vuotisjuhlaa.
TSL järjestää tapahtumassa perjantaina klo 14.30 keskustelutilaisuuden otsikolla Onko kansanliikkeiden aika jo ohi, Voimaa ja liikettä järjestämällä. Provokatiivisen otsikon alla keskustellaan kuinka tänä päivänä ihmiset aktivoituvat ja kuinka järjestämisen keinot ovat muuttuneet.
Keskustelutilaisuus on kaikille avoin. Päivän konsertteihin pääsee ostamalla festivaalin päivälipun.
KULTTUURIA JA SIVISTYSTYÖTÄ
Kulttuuri on kulkenut työväen sivistysliikkeen toiminnoissa vuosikymmenten ajan. Työväenlaululevy soi aikoinaan peräti kultaa. Lukuisat laulukirjat kuluivat hiirenkorville työväen tyttöjen ja poikien hikisissä käsissä työväeniltamissa. Kuvataide- ja elokuvakerhot kokosivat yhteen niin ammattilaisia kuin harrastajiakin.
TSL on myös ollut mukana käynnistämässä useita tapahtumia. Jätkän Kulttuuripäiviä seurasivat Merimiesten Kulttuurijuhlat ja Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtuma. Valtakunnallisista työväen tapahtumista järjestetään edelleen musiikkitapahtumaa.
Työväen Musiikkitapahtuman perustamisen ydinporukan muodostivat TSL:n Etelä-Hämeen piirin aktiivit. Taustalla tukivat keskusliiton kulttuurityöntekijät Pekka Gronowin johdolla.
Vuodesta 1973 musiikkitapahtuma on vetänyt kansaa paperipaikkakunnalle. Monet ammattiliitot ja työväenlehdet sekä järjestöt ovat tuoneet oman porukkansa mukaan. Tänä vuonna sata vuotta täyttävä Työväen Sivistysliitto haluaa tuoda tapahtumaan yhteiskunnallista keskustelua ja musiikkia sekä tietysti rentoa kesälomatunnelmaa.
Aikamerkki
Kuvat:
Festivaalikuvat Pekka Kaipainen
RTBB ja julkinen sana Ville Juurikkala