– Laulun tekeminen on tutkimista ja kokeilua. Sitten vaan katsotaan mitä syntyy, Heikki Salo sanoo.

03.08.2016
Yhteiskunta ja osallisuus

Heikki Salo opastaa kimppakirjoittamiseen

Lauluntekemisessä ei ole väliä tuletko paperitehtaalta, it-alan yrityksestä vai maatilalta. Erilaiset taustat antavat mausteita riimitykseen. Kuuntelemisen taito auttaa puolestaan yhteistyössä.

Lauluntekemisessä ei ole väliä tuletko paperitehtaalta, it-alan yrityksestä vai maatilalta. Erilaiset taustat antavat mausteita riimitykseen. Kuuntelemisen taito auttaa puolestaan yhteistyössä.

Hetkellinen epäluulo häivähtää lauluntekemisen työpajaan saapuneiden kasvoilla, kun muusikko Heikki Salo sanoo, että kuka tahansa osaa tehdä laulun.

– Yksi sanakin voi olla jo laulu. Ei ole olemassa mitään sääntöjä, Salo jatkaa.

Työpajaan osallistuvilla on reilu vuorokausi aikaa tutustua toisiinsa, sanoittaa, säveltää, sovittaa ja harjoitella yhdessä tehty laulu. Sen jälkeen on edessä nousu lavalle. Yleisöä on takuuvarmasti paikalla. Kurssi järjestetään Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtuman yhteydessä, joka kerää kymmeniä tuhansia kävijöitä joka kesä.

Työpajaan hakeneilla on vaihtelevasti kokemusta lauluntekemisestä: toisilla on enemmän ja toisilla vähemmän jo pelkästään iästä riippuen. Ammattejakin löytyy monenlaisia. On it-konsulttia, paperityöntekijää, maatalousyrittäjää, kitaransoiton opettajaa, tutkijaa ja mattomyyjää.

– Biisien kanssa on sama kuten kaiken muunkin. Niitä ruvetaan vain tekemään, Salo vakuuttaa ja saa lauluntekemisen kuulostamaan helpolta.

Muusikko Heikki Salo on suositun Miljoonasade-yhtyeen keulakuva. Mies tekee sanoituksia ja vetää musiikkiteatteria. Vuonna 2013 hän sai Reino Helismaa -sanoittajapalkinnon, joka myönnetään viiden vuoden välein ansioituneelle sanoittajalle.

Ekakerta toista kertaa

– Laulun tekeminen on tutkimista ja kokeilua. Sitten vaan katsotaan mitä syntyy, Heikki Salo sanoo.

Salolla on monta rautaa tulessa. Ajatus Ekakerta -festivaalista syntyi kolmisen vuotta sitten. Salon mukaan Suomessa on lukematon joukko ihmisiä, jotka tekevät lauluja. Mutta oma tapahtuma on puuttunut, vaikka lauluntekijä itsekin on vetänyt lukuisia työpajoja.

Ensimmäiselle Ekakerta -festivaalille löytyivät valmiit puitteet viime kesänä Työväen Musiikkitapahtuman yhteydestä. Kumppaneiksi tulivat perinteikäs kulttuuri- ja koulutusjärjestö TSL ja tekijäjärjestö Elvis. Tapahtuman tuottajana on sanoittaja/tuottaja Saija Juulia Kojo.

Ekakerrassa yhdistyy lauluntekemisen opiskelu ja esiintyminen. Vuorokauden aikana synnytetty sävellys esitetään saman tien suurelle yleisölle.

Kimppakirjoittamisen niksit

Ekakertalaiset jakautuvat kahden ja kolmen hengen ryhmiin. Etukäteistietojen pohjalta jokaiseen ryhmään on ripoteltu sanoitus-, sävellys- ja esiintymistaitoa.

Heikki Salo kertoo, kuinka kimppakirjoittamista (co-writing) on tehty aina ja heittää esimerkkinä Paul McCartneyn ja John Lennonin. Salo kehottaa ekakertalaisia tutustumaan rauhassa toisiinsa. Kuuntelemalla oppii. Hän muistuttaa, ettei huonoja ideoita ole olemassa. Aina on mahdollista ottaa koppi toisen ideasta ja viedä sitä eteenpäin.

– Tavoitteena on sellainen flow, että tarinanne lähtee lentoon, Salo kuvailee lopputulemaa.

Heikki Salo kehottaa sopimaan alussa myös tekijänoikeuksista. Joku rohkenee epäillä, onko sellainen tarpeen. Ammattimuusikkona Salo suosittelee kuitenkin käymään läpi perusperiaatteet oikeuksista. Koskaan ei voi tietää kenen laulun suuri yleisö ottaa omakseen.

Reilun vuorokauden kuluttua ekakertalaiset ovat kimppakirjoittaneet yhteensä kahdeksan laulua, jotka esitetään yleisölle. Joku niistä voi lähteä jatkokehittelyyn ja levy-yhtiölle.

Teksti: Merja Leskinen
Kuva: Aikamerkki

Katso Ekakerta-video lauluntekemisen työpajasta.

 

 

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat