Kansalaisaktivisti Aleksej Fedotov haluaa rakentaa yhdenvertaisempaa Suomea.
Nuori tarvitsee mahdollisuuden näyttää kyntensä
Muutosvoima-valmennusohjelma tarjoaa työkaluja, joilla nuoret pystyvät menestymään oman osaamisensa, eivät perhetaustan tai kasvuympäristön, avulla. ”Me kasvatamme nuorista kriittisiä ajattelijoita”, ohjelman perustaja Aleksej Fedotov kertoo.
Muutosvoima-valmennusohjelma tarjoaa työkaluja, joilla nuoret pystyvät menestymään oman osaamisensa, eivät perhetaustan tai kasvuympäristön, avulla.
Suomessa on iso joukko nuoria, joiden osaamista yhteiskunta ei osaa hyödyntää.
– Meillä on valtava määrä potentiaalia, joka jää marginaaliin, kansalaisaktivisti Aleksej Fedotov toteaa.
Fedotov on huolestunut siitä, mihin tämä maa on menossa. Hän toimi Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton puheenjohtajana vuosina 2012–2014. Puheenjohtajana hän kiersi ammatillisissa oppilaitoksissa ja näki, kuinka Suomessa on paljon osaavia nuoria, jotka eivät pääse loistamaan.
– Ja toisaalta esimerkiksi start up -skene, joka on Suomessa aika isossa nousussa, on lähes täysin noin 25-vuotiaiden, akateemisten, hyvistä perheistä olevien suomalaismiesten hallitsemaa.
Fedotov muistuttaa, että Suomessa on paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria.
– Jos haluamme luoda Suomessa uutta, meidän pitää saada heille työkaluja muokata ympäristöään. Heidät pitää saada mukaan näyttämään kyntensä ja muokkaamaan tärkeiksi kokemiaan asioita.
Fedotov on nähnyt, miten näillä nuorilla on kyky aistia yhteiskuntaa ja business-mahdollisuuksia ihan eri tavalla kuin varakkaista taustoista tulevilla.
– Ilman yhdessä toimimista emme menesty maana, Fedotov laukoo.
23-vuotias Fedotov on itsekin maahanmuuttajataustainen. Hän muutti perheensä kanssa Valko-Venäjältä Suomeen vuonna 1997. Nuoresta iästään huolimatta Fedotov on ehtinyt olla mukana monenlaisessa yhteiskunnallisessa toiminnassa viimeiset kahdeksan vuotta.
AJATUS OHJELMASTA SYNTYI MATKALLA
Nykypäivän eriarvoistuminen ei johdu pelkästään resursseista vaan myös siitä, saako nuori kotoa tarpeeksi strategisia neuvoja ja vinkkejä.
– Vähäinen perheestä saatava sosiokulttuurinen pääoma rajoittaa nuoren perspektiiviä. Hän ei tartu samalla tavalla mahdollisuuksiin kuin muut, Aleksej Fedotov kertoo.
Fedotov paini melkein neljä vuotta poliitikkojen kanssa siitä, miten Suomeen saataisiin koulutusjärjestelmä, joka tunnistaisi erilaista osaamista. Lopulta hän kyllästyi tyhjiin sanoihin.
Alkuvuonna 2015 Fedotov osallistui Suomen itsenäisyysrahasto Sitran uuskoulutusfoorumiin. Bostonin opintomatkalla osallistujat vierailivat muun muassa Harvardissa ja muissa Yhdysvaltojen huippuyliopistoissa.
– Matkan aikana Filosofian Akatemian perustaja Lauri Järvilehto haastoi minua keksimään konkreettisia ratkaisukeinoja nuorten eriarvoistumiseen. Tästä syntyi ajatus valmennusohjelmasta.
Ideasta innostui myös Filosofian Akatemiassa työskentelevä Joonas Pesonen, jonka kanssa Fedotov alkoi työstää ideaa.
– Itselleni oli tärkeää muokata yhteiskunnallisia rakenteita, Joonakselle taas sparrata yksilöitä huippusuorituksiin, Fedotov kertoo Muutosvoima-valmennusohjelman synnystä.
SPARRAUSTA JA TYÖKALUJA
Muutosvoima on tarkoitettu 16–19-vuotiaille nuorille. Se ei opeta vaan pyrkii antamaan nuorille konkreettisia työkaluja ja sparraamaan.
– Me kasvatamme valmennusohjelmaan osallistuvista nuorista kriittisiä ajattelijoita, Aleksej Fedotov kertoo.
Haku ensimmäiseen Muutosvoima-valmennukseen kestää syyskuun 2015 loppuun. Hakemusten perusteella valmennusohjelmana valitaan 20 nuorta neljästä kaupungista. Valmennus koostuu kahdeksasta valmennusviikonlopusta ja päättyy ensi elokuussa pidettävään Muutosvoimaa! -loppuseremoniaan. Valmennus on nuorille maksuton.
Muutosvoima-tiimiin kuuluu kahdeksan valmentajaa. Mukana on myös monia tunnettuja suomalaisia kuten vaatesuunnittelija Mert Otsamo ja freestylelaskija Pekka Hyysalo, jotka kertovat nuorille oman tarinansa.
– Tarkoituksena on näyttää, että kaikki on mahdollista: miten paljon ihmisiä menestyksen takana on ja mitä verkottuneella yhteistyöllä saa aikaiseksi.
Valmennus huipentuu nuorten omiin kesäprojekteihin.
– Nuoret valitsevat yhden asian omasta lähiympäristöstään, johon he etsivät ratkaisua yhdessä alueen muiden nuorten, paikallisten yritysten ja järjestöjen kanssa. Se voi olla kahvilan perustaminen, kesätyöpaikkojen lisääminen alueella tai vaikka taideprojekti, jonka he ovat itse valinneet oman kiinnostuksensa mukaan.
Fedotov toivoo, että valmennukseen hakeutuu nuoria, joilla ei ehkä taustansa takia ole parhaita edellytyksiä menestyksiä.
– Itse olen ollut niin sanottu ostarillaräkijä, enkä oikein koskaan ole sopeutunut koulutusjärjestelmään vaan löytänyt tekemisen kautta oman osaamiseni.
Valmennusta ei kuitenkaan ole tarkoitettu vain koulupudokkaille.
– Hakemamme nuori voi olla vaikka huippulahjakas maahanmuuttajatyttö, joka on oman taustansa takia ohjattu väärälle alalle.
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Koska ohjelma on vasta perustettu, se hakee vielä muotoaan.
– Ensimmäisen vuoden kehitämme toimintaa, ja sen jälkeen perustamme järjestön tai säätiön taustalle sitä tukemaan. Tarkoitus on laajentaa myös ulkomaille, kun konsepti on hiottu, Aleksej Fedotov kertoo.
Tällä hetkellä Muutosvoima toimii Filosofian Akatemian yhteydessä, joka on myös yksi ohjelman rahoittaja. Kyseessä on tutkimus- ja valmennusyritys, joka tarjoaa ratkaisuja työhyvinvointiin ja tuottavuuteen.
Voittoa tavoittelematon Muutosvoima on saanut rahoitusta myös Teknologiateollisuuden satavuotissäätiöltä. Parhaillaan se hakee rahoitusta myös muilta säätiöiltä.
– Rahoittajissa on myös yrityksiä, jotka sijoittavat meihin omaa yhteiskuntavastuutaan.
Natasha Petrell
Kuva: Mikko Taipale
Lue lisää
Uusi koulutus -foorumi
Filosofian Akatemia
Muutosvoima-valmennusohjelma