Niku Hinkka, jonka taustalla yöllistä näkymää kaupunkiin ja satamaan.

Niku Hinkka asuu Tampereella. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo ja kaksi kissaa.

31.03.2022
Työelämä

Kynä ja paperi aina mukana

Juristi Niku Hinkka kirjoittaa Aikamerkin lakipalstalle työelämän epäkohdista. Koska lakipykälät eivät oikeassa elämässä toimi kuten lainsäätäjä on tarkoittanut, on Hinkasta tärkeää nostaa esiin työntekijöiden arkitodellisuutta.

Niku Hinkan syy lähteä opiskelemaan lakia oli omakohtainen ja karu.

– Äitini työpaikkakiusattiin sairauseläkkeelle. Se oli semmoinen iso motivoiva tekijä, jotta minulle tai minun läheisilleni ei koskaan tehtäisi vastaavaa pahaa, hän kertoo.

Opinnoissaan Hinkka erikoistui työoikeudellisiin näkökulmiin, jonka aihepiiristä hän teki myös kandityönsä.

Hinkasta työoikeudessa mielenkiintoista on erityisesti se, miten Suomessa on hienoja lakeja, jotka eivät käytännössä toimi.

– Juristit harvoin kirjoittavat tästä näkökulmasta. Omat kirjoitukseni kertovat, miten laki ja oikeus eivät toteudu siten kuin pykälien mukaan pitäisi.

Työntekijä heikommassa asemassa

Niku Hinkka on työskennellyt sekä yrittäjänä että toisen palveluksessa. Hän on ollut töissä yli viidessätoista työpaikassa ja nähnyt monenlaista työntekijöiden kohtelua.

– Työntekijän asema on lähtökohtaisesti aina heikompi kuin työnantajan. Siksi on oikeudenmukaista olla pikkasen enemmän työntekijän kuin työnantajan puolella, hän perustelee.

Hinkka on työskennellyt muun muassa valtiolla elinkeino- ja työllisyyspalvelupuolella, jossa hän teki töitä työttömien auttamiseksi. Tällä hetkellä hän toimii tietosuojajuristina. Tietosuojaan liittyy muun muassa yksityisyydensuoja eli esimerkiksi työntekijöiden seuranta ja valvominen työpaikoilla.

Erilaisista vastuutehtävistä hänellä on kokemusta yli viidentoistavuoden ajalta.

– Kaikista paras koulu on ollut se, kun olin kymmenen vuotta partiossa. Olen käytännössä 13-vuotiaasta asti ollut vastuullisissa tehtävissä.

Aiheita oikeasta elämästä

Aikamerkkiin Niku Hinkka päätyi haettuaan Työväen Sivistysliittoon kouluttajaksi. Haastattelussa Hinkka kertoi kirjoittavansa paljon, ja tästä syntyi idea omasta lakipalstasta.

– Seuraan uutisia, ja sosiaalinen media näyttää minulle tosi paljon työ-, työelämä- ja työoikeusaiheisia nostoja.  Lisäksi provosoidun monista jutuista ja innostun usein kirjoittamaan sellaisesta näkökulmasta, joka on vähän harvinaisempi.

Hinkka kertoo, miten hänellä on aina kynä ja paperia pöydällä ideoiden varalta.

– Aiheita löytyy helposti, ja tekstejä syntyisi varmasti useita viikossa.

Juristiksi 29-vuotias Hinkka valmistui reilun kaksi vuotta sitten. Opintojen ja työnteon yhdistäminen vuosien ajan vei niin paljon aikaa, että Hinkan harrastukset ovat yksinkertaisia. Hän harrastaa kirjoittamisen lisäksi siivoamista, säästämistä ja pelejä. Ennen lakiopintoja Hinkka haaveili urheilijan polusta.

– Minusta kaavailtiin lentopalloammattilaista, mutta minulle tehtiin armeijassa terveydensuojelurikos, jonka takia tasapainoni ei riitä huippu-urheiluun ja joudun pitämään toisessa korvassa kuulolaitetta. Myös tämä elämänkokemus epäoikeudenmukaisuudesta kannusti oikeusopintoihin, kun en enää pystynyt pelaamaan kovalla tasolla.

Teksti

Natasha Petrell

Kuva

Sanni Kuusisto